Av Britt-Inger Jonsson
Bra att veta – publicerad 2024-08-09
Foto: från Pixabay
Vägglöss är ett riktigt otyg och angreppen har öket i hela världen. Men, med dessa tips kan du rätt enkelt minska risken för att råka ut för vägglöss under resan.
Vägglusen har återigen blivit ett problem i både Sverige och resten av världen. Det beror främst på att vi reser mer nu än förut samt att de har utvecklat större motståndskraft mot bekämpningsmedel. Det är bra att vara medveten om att det kan förekomma vägglöss, till och med på de bästa hotellen även om de är lite vanligare på exempelvis vandrarhem.
Dessa irriterande kryp kan orsaka röda bett, svår klåda och kan bli en kostsam historia om du skulle få med dig dem hem.
Vägglusen är en nattaktiv insekt som lever av att suga blod från oss människor. Vägglöss attraheras av värme och den koldioxid som vi andas ut när vi sover. Den kan även ge sig på våra husdjur, men föredrar människor. Den är ljusbrun till rödbrun och liknar en platt skalbagge. Kroppsbehåring gör att vägglusen ser randig ut. När de är nykläckta eller har ätit nyligen kan de vara mer genomskinliga. Den vuxna insektens längd är ungefär 4–5 mm, som ett linfrö, men den kan bli upp till 10 mm lång. Vägglusen har sex ben och två korta antenner. Den har rudimentära vingstumpar, men den kan inte flyga; den kan inte heller hoppa, utan bara krypa.
De lever vanligtvis sex till nio månader, men kan leva över ett år. Om födan försvinner kan de (om det inte är så kallt att det dödar dem) gå in i dvala och sedan komma tillbaka. Fall av överlevande vägglöss som inte haft tillgång till föda har hittats efter så lång tid som 1,5 år.
Eftersom vägglöss är nattaktiva och oftast gömmer sig under dagtid kan det vara lättare att upptäcka dem under natten och då behöver man en ficklampa, eftersom de gömmer sig om man tänder lampan i taket.
Runt nittio procent av ett vägglusangrepp brukar finnas i och runt sängen. Men vid större angrepp brukar de även hålla till vid exempelvis golvlister, sprickor i tapeten och vägguttag.
Vägglöss är verkligen ett otyg! Men, med nedanstående tips kan du avsevärt minska risken för att stöta på vägglöss under resan och undvika att ta med dem hem.
När man ska boka sina hotellnätter finns det ofta recensioner att läsa vilket ibland kan berätta om det har förekommit vägglöss på hotellet du tittat på.
Vägglöss kan inte ta sig igenom plast så ta med dig några plastpåsar att lägga kläder och andra saker i. Vill du vara på den säkra sidan kan det vara bra att köpa ett plastfodral till resväskan och tänk på att ha fodralet stängt så mycket som möjligt.
Ta gärna med en ficklampa och ett förstoringsglas (eller använd mobiltelefonen). Med hjälp av dessa kan du kontrollera säng och textilier på destinationen.
a. Vid inspektionen: Börja med att ställa bagaget i badrummet medan du kollar efter spår av vägglöss, eftersom det är den plats vägglöss trivs minst på.
b. Textilier: Undersök textilier efter tecken på vägglöss såsom små bruna fläckar (vägglössens avföring) eller levande insekter.
c. Inspektera huvudgaveln: Kontrollera sängens huvudgavel efter tecken på vägglöss, eftersom de ofta gömmer sig där på grund av värme och mänsklig närvaro.
d. Kontrollera säng och sängkläder: Dra bort lakan och kontrollera noggrant madrassen, särskilt sömmarna och hörnen, efter tecken på vägglöss. 90 procent av ett vägglusangrepp brukar finnas i och runt sängen.
e. Undersök möbler: Kontrollera stoppade möbler, särskilt sömmar och sprickor, efter tecken på vägglöss.
Placera ditt bagage på ett bagageställ istället för på golvet eller sängen. Håll bagaget borta från väggar och möbler.
Förvara dina resväskor och kläder i förslutna plastpåsar under vistelsen för att förhindra att vägglöss kryper in.
Häng upp dina kläder i garderoben eller förvara dem i bagaget, undvik att lägga dem på möbler eller golvet.
Förvara använda kläder i förslutna plastpåsar tills du kan tvätta dem, för att minska risken för att ta med vägglöss hem.
Håll bagage och andra tillhörigheter borta från utrymmet under sängen, där vägglöss ofta gömmer sig.
Om du hittar tecken på vägglöss, meddela omedelbart hotellpersonalen och be att omgående få byta rum. Försäkra dig om att det nya rummet inte ligger nära det ursprungliga rummet.
Ta aldrig in väskorna i sovrummet efter en resa, utan placera dem utomhus i ett förråd eller på en balkong om du har möjlighet till det. Alternativt kan du förvara dem i förslutna plastsäckar inne i din bostad.
Dammsug alltid resväskorna innan du ställer undan dem för förvaring. Dammsugarpåsen lägger du sedan i en försluten plastpåse som du kastar direkt.
a. Misstänker du att vägglöss följt med hem: Misstänker du att du kan ha fått med dig vägglöss rekommenderas frysning eller värmebehandling av bagaget.
Ta för vana att alltid tvätta de kläder du haft med dig på resan, även de du inte använt, och så varmt som möjligt. Lägg inte in dem direkt i din garderob.
a. Misstänker du att vägglöss följt med hem: Om du misstänker att du fått med dig vägglöss hem rekommenderas att tvätta alla textilier i 60°C (som tål det), torktumla och/eller använd torkskåp. Vägglöss och samtliga stadier av dem dör vid +55°C. För att vara helt säker bör textilierna behandlas med värme i minst en timme.
Det du inte kan tvätta på så hög värme kan du lägga i en plastpåse i frysen, 1,5 kg behöver frysas i tre dygn (-18 grader) för att samtliga stadier av vägglössen ska dö.
Den största orsaken till att vägglusangreppen har ökat är utan tvekan de många internationella resorna. Men tänk på att vägglöss också kan invadera ditt hem genom inhandlande, begagnade föremål. Kontrollera därför begagnade kläder och möbler noggrant, särskilt madrasser, innan du köper dem för att undvika angrepp.